Onze antwoorden op de meestgestelde vragen over MijnStem.

Veelgestelde vragen Stemhulp MijnStem | Citisens | door Necker van Naem

Wat doet een stemhulp voor opkomstbevordering?

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat ongeveer 40% van de kiezers een stemhulp raadpleegt. Uit onze eigen gebruikscijfers bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kwamen zelfs nog hogere cijfers naar voren, in sommige steden boven de 50%. Onderzoek naar opkomstbevordering toont bovendien aan dat een stemhulp significant meer kiezers naar de stembus trekt. Prachtig allemaal, maar wat voor ons het zwaarste telt is dat een van de belangrijkste reden om niet te gaan stemmen voor veel kiezers een gebrek aan kennis van de politieke partijen en standpunten is. Vooral op lokaal niveau zijn er steeds minder manieren om je te informeren. Juist een stemhulp kan in deze informatievoorziening voldoen, op een manier die bekend is bij kiezers.

Tip! Klik op het plusje om het antwoord op een vraag te lezen.

Waarom is MijnStem er in 100.000+ gemeenten sowieso?

We kiezen er voor om voor alle 100.000+ gemeenten sowieso een ‘light’ versie van MijnStem te ontwikkelen. Hiermee bereiken we ruim 4,5 miljoen kiezers, waardoor we traffic, naamsbekendheid en aandacht genereren. Dit heeft ook voordelen voor de kleinere gemeenten waar we MijnStem aanbieden: doordat we landelijk bekend zijn kunnen ook uw inwoners ons goed vinden. Daarnaast kunnen we door onze samenwerking met NU.nl en het gebruik van Geotargeting zorgen we ook lokaal voor dat alle inwoners de stemhulp kunnen bereiken.

MijnStem is toch veel minder bekend dan Stemwijzer, hoe weten mijn inwoners MijnStem te vinden?

Dat dachten wij ook… totdat we de feiten zagen. Bij de voorgaande gemeenteraadsverkiezingen waren wij in enkele gemeenten de enige stemhulp. Juist in deze gemeenten heeft 53% van de kiezers in aanloop naar de verkiezingen gebruik gemaakt van onze stemhulp. Dat percentage ligt nog hoger dan het landelijk gemiddelde; onderzoek van de Universiteit van Amsterdam wijst uit dat ongeveer 40% van de kiezers een stemhulp gebruikt. Door onze samenwerking met NU.nl zijn wij goed te vinden. Daarnaast: de meeste inwoners zullen via google de stemhulp zoeken, en door goed gebruik van zoekwoorden komen we ook daar direct uit de bus. Als klap op de vuurpijl leveren we i-frames aan waarmee de stemhulp in de website van gemeente en lokale media kan worden opgenomen.

Wat doen jullie precies met NU.nl?

NU.nl is het grootste online-nieuwsplatform van Nederland. De week voor de verkiezingen staan we permanent op de voorpagina… daarmee bereiken we een miljoenenpubliek. 8 miljoen Nederlanders kijkt namelijk iedere week een keer op NU.nl. Daarnaast hebben we samen met NU.nl een techniek waardoor wij locatiegericht onze stemhulp in de NU.nl app kunnen laten zien. Mensen die zich in uw gemeente bevinden en de NU.nl app openen of de NU.nl website gebruiken zien dus direct een verwijzing naar de stemhulp van uw gemeente.

Is MijnStem wel veilig?

Iedereen zal zeggen dat veiligheid en privacy van de invullers heel belangrijk. Feit is dat MijnStem de enige grote stemhulp is waar geen ‘gedoe’ rond dit thema over was bij de vorige verkiezingen. Wij zeggen het niet alleen, maar maken het ook waar. Door een betere technische basis en een samenwerking met Guardian360 als slot op de deur. Zij zullen 24 uur per dag de applicatie scannen op zwakheden, zodat we zeker weten dat er niets van buitenaf aan in onze software veranderd wordt.

Wat gaan jullie doen met de postcodes van de invullers?

Wij vragen aan de invullers of zij hun postcode willen invullen en of mensen hun emailadres willen achterlaten zodat ze betrokken kunnen blijven bij wat er speelt in hun gemeente. Dat vinden we belangrijk, omdat ook na verkiezingstijd volgens ons elke stem telt. MijnStem is daarmee niet alleen een stemhulp maar ook een startpunt voor meer betrokkenheid van inwoners. Natuurlijk voldoet MijnStem aan de privacyrichtlijnen en zijn we geregistreerd bij de Autoriteit Persoonsgegevens en is het invullen niet verplicht.

Waarom is jullie stemhulp zó goedkoop?

Tja… waarom zijn de stemhulpen van Kieskompas en Stemwijzer zo duur. Onze prijs hebben wij bepaald op basis van de vaste en variabele kosten die we maken. Daarnaast is de techniek van de stemhulp de afgelopen jaren juist goedkoper geworden. Op basis hiervan hebben wij een concurrerende prijs bepaald voor MijnStem. Daarbij… wij vinden dat een stemhulp ook voor kleine gemeenten bereikbaar moet zijn. Daarbij past niet dat wij er onnodig aan verdienen.

Staat je vraag er niet bij?

Stel hem dan aan Anne van de Meerakker, zij weet alles over onze stemhulp. Je bereikt haar via anne@citisens.nl of 06-47871895